| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Koki007

|
Postano: čet kol 09, 2007 6:14 pm Naslov: Space Shuttle |
|
|
Ovo bi mogla biti generalna tema o Space Shuttlovima, gdje ce se raspravljat o njima i izmjenjivat znanja....
Evo da ja dam ukratko svoje misljenje o njima, po meni su najveci promasaj Nase uopce, za te pare se puno toga korisnijega moglo napraviti....
Dobra ideja, nevjerojatno losa realizacija.... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Argo
|
Postano: pet kol 10, 2007 9:14 am Naslov: |
|
|
Pa, uglavnom bi se slozio s tobom, ali treba imati u obziru malo sire stvari koje su odigrale ulogu kod stvaranja Space Shuttlea.
Los koliko bio, ipak je pomogao u brojnim znacajnim misijama, kao prvo izgradnji ISS-a, postavljanju i servisu Hubblea i raznim drugim misijama.
Nazalost, dvije misije su zavrsile tragicno.
Shuttle je trebao biti logican korak naprijed od kaspula Gemini, Mercury i Apollo, ali negdje putem, vjerovatno u rezanju troskova nakon Apolla, ispao je ovo sto jest.
Ja bi ga osobno dizajnirao puno manjega, i sluzio bi samo za prijevoz posada i manjeg tereta do vecih brodova i ISS-a. Manja tezina, moguce manji wing-loading, manja temperatura ulaska u atmosferu, manji troskovi odrzavanja i lansiranja.
Lansiranje vecih satelita i dijelova ISS-a bi ostavio Heavy lift raketama.
Kasnije se pokusalo sa X-33, koji je bio, bar po meni, odlican projekt, ali ni on nije uspio.
Pouka svega toga - Krilima nije mjesto u svemiru  |
|
| [Vrh] |
|
 |
Argo
|
|
| [Vrh] |
|
 |
Koki007

|
Postano: sri kol 15, 2007 12:02 pm Naslov: |
|
|
| Da taj njihov termalni stit je ocito lose napravljen, al vjerujem da je do toga dolazilo i na vecini prijasnjih letova SS-a samo nije toliko bilo medijski eksponirani i nije se davala tolika pozornost prije nesrece... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Koki007

|
Postano: sri kol 15, 2007 12:18 pm Naslov: |
|
|
| Argo je napisao/la: | | Lansiranje vecih satelita i dijelova ISS-a bi ostavio Heavy lift raketama. |
Da, u tome se u potpunosti slazem, samo sto se mi cini da one ne mogu dati toliki volumen koliki ima SS...
| Citat: | Kasnije se pokusalo sa X-33, koji je bio, bar po meni, odlican projekt, ali ni on nije uspio.
Pouka svega toga - Krilima nije mjesto u svemiru  |
U tome se ne slazem, takve letjelice su po meni buducnost... VentureStar je propao zbog politike...
Prototip X-33 je vec bio 85% dovrsen kad je projekt ukinut zbog tanka za gorivo koji je napravljen jako lagan da letjelici ne trebaju vanjske rakete ili tank, ali nije izdrzao testove...
Nakon ukinuca inzinjeri su uspijeli napraviti dovoljno dobar tank od ugljikovih vlakna ali projekt nije nastavljan jer je bas u to vijeme Bush inicirao ponovno osvajanje Mjeseca i Marsa a VentureStar se nije uklapao u tu viziju...
U taj projekt je bilo ulozeno 1.2 Miljarda Dolara i dodan je predugackom popisu Nasinih propalih projekata na kojima je bacila pare...
Nakon toga cesto se suskalo da ce Lockheed Martin samostalno nastaviti daljnji razvoj ali je to bilo preskupo za njih i u to vrijeme su bas propali Globalstar, Teledesic i Iridium pa se cinilo da ce razvoj projekta biti neisplativ... |
|
| [Vrh] |
|
 |
piskavac
|
Postano: ned ruj 23, 2007 12:41 pm Naslov: x33 |
|
|
| Koki007 je napisao/la: | | Nakon toga cesto se suskalo da ce Lockheed Martin samostalno nastaviti daljnji razvoj ali je to bilo preskupo za njih i u to vrijeme su bas propali Globalstar, Teledesic i Iridium pa se cinilo da ce razvoj projekta biti neisplativ... |
Šteta zbog x33. Dobre stvari uvijek propadnu zbog nedostatka novaca. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Koki007

|
Postano: ned ruj 23, 2007 1:15 pm Naslov: |
|
|
Pogotovo kod NASA-e... Njima se to i precesto dogada....  |
|
| [Vrh] |
|
 |
VOX

|
Postano: uto kol 19, 2008 11:37 pm Naslov: |
|
|
Pitam se zašto rusi uvijek malo stavljaju podataka o njihovom svemirskom programu. Jel' zna itko išta o ovom shuttlu MAKS OS, samo imaju podatci da je nastao za vrijeme shuttlea BURAN.
http://www.buran.ru/images/jpg/maxokb2.jpg
 _________________ Internacionalno Raketno Društvo |
|
| [Vrh] |
|
 |
rightstuff
|
Postano: sri kol 20, 2008 7:46 pm Naslov: |
|
|
Očito je propao u tišini za razliku od svog velikog brata.  |