www.csa.hr www.csa.hr
Forum Hrvatske svemirske agencije

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Novi projekt - kemija online

Započni novu temu   Odgovori na temu    www.csa.hr -> Općenita rasprava
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Miraculix

PostPostano: ned stu 01, 2009 6:12 pm    Naslov: Novi projekt - kemija online Citiraj i odgovori

Kemija online - Lekcije i druge korisne informacije

Pošto se kemijom bavim već dobar niz godina, odlučio sam pokrenuti stranicu koja će se baviti upravo s tom tematikom, pogotovo pošto je na našem webu situacija dosta loša što se tiče stranica i izvora informacija koji se bave eksperimentalnom znanošću općenito.

Za sad su pokrivene osnove osnova, i nekoliko članaka iz naprednijih poglavlja. Također, postoji dodatan dio stranice na kojem će se naći razni podaci korisni kemičarima (opisi kemikalija, tabularno svrstane karakteristike tvari, itd).

S vremenom ću postaviti online i eksperimentalni dio, ali pošto mi za taj dio treba dosta više vremena, to će još malo morati pričekati.

Nadam se da će netko naći nešto korisno na stranici, uživajte Smile

Zadnja promjena: Miraculix; čet srp 01, 2010 8:19 pm; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice MSNM
Pol

PostPostano: sri stu 04, 2009 2:09 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Mislim da bi moglo biti korisno. Možda bi trebalo još malo poraditi na bojama i dizajnu stranice, ali u svakom slučaju pohvala.

Osobno, planiram za jedno 2 godine započeti sustavno unaprijeđivanje vlastitih znanja iz prirodnih znanosti (u prvom redu: matematike, fizike, kemije i biologije), bar na napredniji gimnazijski nivo. U tu svrhu se pretežno planiram koristiti školskim udžbenicma, ali vidim da ovdje ima i nekih dodatnih informacija, kao i mogućnost interakcije, što je svakako korisno.

Nažalost, sada sam opet bez posla (i prihoda), a i kada sam bio zaposlen nisam imao vremena za pravo učenje, a plaća je bila vrlo mala. Tako da ne znam stvarno kako dalje ne samo baviti se planiranim, nego uopće kako preživjeti. Doduše postoji određena mogućnost kvalitetnog zapošljavanja, ali samo uz obilato korištenje veza i potpuno uklapanje u postojeće nesređene društvene odnose, kao i opcija izlaska iz zemlje uz veliku neizvjesnost po svim pitanjima.

Trenutno, proučavam osnove HTML-a i C++. Računarstvo i informatika su dosta zahvalne grane i sa intelektualnog i egzistencijalnog stanovišta. Eh, da sam bar do prave literature došao nekoliko godina ranije ...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Miraculix

PostPostano: sri stu 04, 2009 10:32 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Pol je napisao/la:

Trenutno, proučavam osnove HTML-a i C++. Računarstvo i informatika su dosta zahvalne grane i sa intelektualnog i egzistencijalnog stanovišta. Eh, da sam bar do prave literature došao nekoliko godina ranije ...

To je i mene od nedavno prilično počelo zanimati, zato eto i nakon nekoliko mjeseci proučavanja, nastao je prvi, kakav takav, rad. Volio bi vidjeti više stranica koja se bave amaterskom znanošću na našem webu. Do prije par godina većinom su se takve stranice mogle naći samo na engleskom jeziku, ali u zadnje vrijeme primjećujem da je i na eng jeziku tih stranica sve manje. Zašto je tome tako, neznam, ali meni osobno ima dovoljno smisla da radim na tome...

Evo kao primjer jedna odlična stranica koja se bavi sa (amaterskim) eksperimentalnim raketarstvom -> http://www.nakka-rocketry.net/
Stranica je nastala u davnim devedesetima, a takav je i design Smile ali ne zamjeram niti malo, jer informacije koje se mogu naći su vrlo zanimljive i korisne.
Pol

PostPostano: čet stu 05, 2009 12:43 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

I ja sam prije nekoliko godina naletio na ove stranice, kao i još neke druge, pri pokušaju pokretanja astronautičke i raketne sekciju u Puli. To je bio i jedan od izvora za planirani 3. dio rada o raketama: "Rakete kao hobi i kao profesija", koji je trenutno na ledu, ali imam dosta motivacije za njegovu izradu, ako se steknu odgovarajući uvjeti, jer je to izrazito ključna i interesantna tema, uz djelomično pokrivanje i područja raketne i svemirske industrije.

Za ovo smanjivanje broja stranica nisam još čuo, mada vidim da neke stranice (kao ona od projekta CASSINI - prvi hr. nanosatelit) nestaju sa weba zbog neprodužavanja ugovora sa providerima. Naravno, to je samo posljedica nečeg drugog, a pretpostavljam i to što dosadašnji članovi vjerojatno (zbog obveza koje donose godine) odlaze u neke druge ili pak u profesionalne vode, a nema ih tko zamijeniti ili pak više nema prostora za značajno unaprijeđenje u amaterskom smislu. Dok, s druge strane mlađe generacije možda misle da je to područje već pokriveno, tj. bar je bilo do sada. Ovo bi sigurno bilo bar malo jasnije i kada bih zgotovio 3. dio rada o raketama, jer bi se tada bolje vidjela struktura cijelog sektora. Što se tiče kemije ona je jako važna i za rakete, pa kada se diskutira recimo o gorivu ili nekom materijalu onda je sigurno dobro da imamo svi neku zajedničku referencu za rad, kako bi uopće mogli produktivno raspravljati i raditi na konkretnom projektu. Zato bi možda za svaki stupanj apsolviranja nekog gradiva trebalo dobiti neki rang ili čin, kako bi se mogli organizirati i u osobnom razvoju bolje usmjeriti. Ali, za to je potreban čitav sustav, naravno.

Što se tiče računalstva, posebno me oduševljava to što su to praktična, primjenjiva znanja, gdje je rezultat relativno brzo vidljiv, a opet radi se o sustavnom znanju usko povezanim sa znanošću i tehnologijom. Isto tako pronalazim zadovoljstvo, jer takva literatura teži određenom sustavnom redu i kao nekoj potrazi za jasnoćom koja tako fali u našem društvu. Uzgred rečeno, vidim da dosta naših autora potiče iz Varaždina i iz sjeverozapadne Hrvatske, pa bi im ovom prilikom želio čestitati na trudu i zalaganju (tim više što je cijena takvih knjiga dosta popularna).
[Vrh]
Miraculix

PostPostano: pet stu 06, 2009 3:18 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Dobro, makar, ja sam u ranijim danima većinom proučavao stranice vezane uz pirotehniku i dijelom eksplozive, a u toj tematici je u određenoj mjeri došlo do smanjenja broja stranica, pretpostavljam zbog potencijalne mogućnosti zloupotrebe takvih znanja.

A inače, na internetu općenito, a pogotovo na našem prostoru ima dosta prostora za djelovanje. O brojnim temama se na našem internetu uopće ne može ništa korisnog naći, a i na stranom webu ima u određenoj mjeri još prostora. Govorim pri tome prvenstveno o domeni eksperimentalne amaterske znanosti. A što se više programerske strane račulastva tiče, da ne govorimo o mogućnostima izrade raznih specijaliziranih znanstvenih kalkulatora i drugih aplikacija koje mogu pomoći u znanosti. To bi također volio detaljnije proučit ako se nađe vremena, pa ako uspije, nekakav osnovni kalkulator za stehiometrijske proračune napraviti i staviti na stranicu, ali to je već dalja budućnost, pošto još čeka puno sadržaja kojeg treba objavit da se uopće mogne reći da stranica donekle pokriva osnove.

Što se vaših radova tiče, jeste možda razmišljali o izradi stranica te objavljivanju radova na njima? Pošto u biti ne postoje brojni izvori konkretnih radova ove tematike na našem webu, vjerujem da tako nešto nebi bila loša ideja. A i povećanjem broja stranica koje se bave različitim znanostima na amaterskoj razini, postoji mogućnost stvaranje mreže takvih stranica, i možda postepeno stvaranje zajednice ljudi sa sličnim interesima, čime bi se onda i potencijal za daljnja djelovanja višestruko povečao.
Pol

PostPostano: sub stu 07, 2009 1:53 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Pretpostavljam da bi to moglo biti točno. Kada je riječ o kalkulatorima ne znam koliko dobro to područje pokrivaju stranice Wolfram alpha, pa da se možda stavi neki link ili prozor sa njih ?

Moram priznati da mi se stil stranica koje koristi nakka rocketry (iako su generalno uredne), ali i mnogi drugi, čak ponekad i NASA, ne dopada. To je jednostavan html, gdje su informacije i linkovi jednostavno nabacani. Posebno su mi nedojmljive html tablice, gdje je teško iz prve razlikovati gdje je podatak, a gdje zaglavlje. S druge strane imamo neke stranice kojima je dizajn važniji od sadržaja. Mislim da dobar sadržaj bez kvalitetne prezentacije je samo upola dobar, a kvalitetna prezentacija bez dobrog sadržaja je besmislena. Možda je i to razlog zašto tu ima za nas jako puno posla ne samo kada je riječ o hrvatskom nego bez pretjerivanja i svjetskom webu.

Stranice HSA mi se osobno sviđaju, kao i sama ideja o osnivanju i djelovanju svemirske agencije u Hrvatskoj i to je ono na čemu bih želio raditi. Zapravo prije idućeg rada o raketama, u planu je rad "Osnovno o balonima", tako da nisu u fokusu mog interesa samo rakete, a važni su mi i širi efekti. Međutim, moje mogućnosti su ograničene a k tome sam i perfekcionist, pa si znam često zakomplicirati stvari. S ostalim se slažem.
[Vrh]
Miraculix

PostPostano: čet srp 01, 2010 8:18 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Evo konačno je sajt ušao u novu fazu Mr. Green

Sa stare domene ( www.helpchemistry.net ) sadržaj je premješten na novu domenu ( www.amasci.net ) te je dodano dosta novog sadržaja. U završnoj fazi je još kojih 6-7 članaka, te će vjerojatno biti postepeno objavljeni tijekom ovog i sljedećeg mjeseca.

Stari site je trenutno još uvijek online, ali će sadržaj biti uklonjen nakon što napravim redirect.

Eto, pridružite se novonastalom forumu, i have fun Smile
Pol

PostPostano: pet srp 02, 2010 2:27 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Čestitam na napretku! Mada, ne znam da li je baš najprimjerenije da sajt započne s forumom.

Počeo sam proučavati html, php i mysql, a ubrzo sam uočio da je tu vrlo poželjno i znanje programiranja. Koliko se po tvom mišljenju, Miraculix, tu treba izvještiti da se napravi jedna prosječna stranica?
[Vrh]
Miraculix

PostPostano: sub srp 03, 2010 7:36 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Oko početne stranice sam se i sam dvoumio. U početku sam mislio napraviti nešto tipa portal, ali realno nemam pretjerano vremena za vođenje tako nečeg tako da odlučih da na kraju site bude baziran oko foruma. Zato je i sami design ostatka stranice napravljen u stilu foruma.

Što se tiče tehnologija, ja sam prvo naučio (x)HTML i CSS. Počeo sam na w3schools.com, i nastavio sa nekoliko knjiga (preporučam izdavačke kuće O'Reilly Media i Sams). (x)HTML i CSS nije tolko komplicirano za naučiti i da se savladati realtivno brzo, makar sve ovisi o pojedincu.

MySQL i PHP su osjetno složeniji, pogotovo za nekog ko se nije prije susretao sa programiranjem (ko i ja u samom početku). Okvirno mislim da se u nekoliko mjeseci može prilično dobro naučiti, a nakon toga daljnji napredak najviše ovisi o tome kolko čovjek primjenjuje znanje. Većina veli da se kroz konkretne radove još i najviše nauči, i složio bi se s tim.

Ne treba zaboraviti niti client-side jezik JavaScript. Nažalost, sa JS-om imam najmanje iskustva, tako da se trenutno time i najviše bavim. Kad se PHP, MySQL, (x)HTML, CSS i JavaScript uklope u jednu cjelinu, onda se mogu napraviti vec pristojni i funkcionalni web 2.0 sajtovi.

Zaključak - da čovjek ide baš učit tehnologiju po tehnologiju, trebalo bi definitivno minimalno par mjeseci. Alternativa - postoje gotovi CMS sustavi pomoću kojih se vrlo jednostavno mogu napraviti isto ok stranice. Joomla i WordPress trenutno prednjače. Na taj način, uz nešto pročitanih uputstava, mogu se relativno brzo napraviti lijepe stranice.

Ako vas ovo zanima iz profesionalnih razloga, u smislu da bi željeli i unovčiti svoje znanje nakon nekog vremena, preporučio bi težu i dugotrajniju varijantu. A ako vas zanima na razini vlastite izrade stranica za sebe, onda mislim da se i s navedenim CMS sustavima može svašta isto napraviti.
Pol

PostPostano: sub srp 03, 2010 1:05 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, mislim da je netko u zadnjim komentarima već predložio nešto slično poput Joomle radi zaobilaženja ogranićenja na stranicama HSA (adminu je pretinac e-maila zatrpan). Razmišljam možda o nekakvom blogu, za početak možda u obliku besplatnih desetak MB koliko nudi T-com za svoje pretplatnike.

Osobno, volio bih naučiti što više o svemu ovome jer i do sada sam često nailazio na razne prepreke koje jednostavno nisam znao riješiti ili bih se morao dovijati dužim putem i to pješke. Ako bi mi to u budućnosti omogućilo još i pristojan posao (što je već duže nepremostiv problem), bilo bi to super.

Do sada sam već uložio nekih 5-6 mjeseci u proučavanje osnovne literature za html, php, mysql i programiranje, uz neke naznake css-a i javascripta. U literaturi autori navode da za učenje programiranja treba negdje oko 3 godine, te također zaključuju da je osim učenja teorije, potrebno dosta vježbati na vlastitim primjerima, te eksperimentirati s mogućnostima. Dakako, preporučuju i komunikaciju i suradnju s drugim programerima, kolegama i web dizajnerima, kao i međusobnu rezmjenu različitih standardnih "modula". ...

Sada, problem je u tome što čovjeku ponekad treba i onaj trenutni poticaj i nekakav vidljiv napredak i rezultat, jer razmišljanje samo na dugi rok je puno neizvjesnosti, a živjeti treba i danas i sutra. Tako da me to malo guši. No dobro, bolje i tako nego nikako. Valjda jednom bude nešto od toga.

Hvala, Miraculix.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    www.csa.hr -> Općenita rasprava Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.

Protected by Anti-Spam ACP