|
www.csa.hr Forum Hrvatske svemirske agencije
|
| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Vedran
|
Postano: ned vel 14, 2010 7:48 pm Naslov: Prijedlog |
|
|
Evo danas sam uhvatio vremena i procitao veliki dio foruma. Svakome je prilicno jasno da od ovoga sve skupa nista. Krivac je Admin , ako je on voditelj udruge ali po meni i svaki pojedinac. Svako voli malo pricati, fantazirati ali nista ne napraviti.
Ako ne mozete ostvariti svoje ideje i planove prebacite se u neku drugu udrugu. Da vam se svima toliko bavi necime koliko pisete vec bi svatko napravio nesto. Moj je prijedlog da si nadete udrugu sa slicnim interesima i krenete nesto raditi, a ako ne mozete ostatak zivota ovdje polemizirati. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: ned vel 14, 2010 8:33 pm Naslov: |
|
|
| Da, to je jedna mogućnost, iako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno slična udruga, a za nešto konkretno mi još nismo dovoljno stručni u tehničkom smislu. Do daljnjega možemo jedino pokušati raditi na vlastitom usavršavanju i tu i tamo napisati kakav rad ili članak. Ono što fali u RH je zasigurno jedna škola ili studij koji bi pokrivao ovo područje, tako da kada se to položi da svaki polaznik ima sveukupni tehnički i organizacijski fond znanja da može ići ravno na konkretne projekte, bilo u sklopu HSA ili zašto ne u suradnji ili individualno u nekoj drugoj udruzi. Ali onda je bitno da unaprijed znamo što nas čeka i što se traži i da to imamo unaprijed. Ipak, mislim da ovo polemiziranje i izučavanje tematike nikako nije bio gubitak vremena, jedino mi je žao što nije ostvaren daleko veći učinak. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Vedran
|
Postano: ned vel 14, 2010 9:22 pm Naslov: |
|
|
Studij postoji, tocno za ono sto vi trazite. Zove se zrakoplovstvo, na FSBu je , izuzetno je tezak i ja sam na njemu.
Na diplomskom ima i jedna kolegij svemirskih letjelica i tehnologija.
Sto se tice bespilotne letjelice iz podrucja bliskog svemira to je to. Decki tamo u udruzi rade prvu Hr bespilotnu letjelicu, rade na raketnom i vodikovom jet motoru.
U opciju ulaze aviomodleraski klubovi i raketomodleraski klubovi, ovisno o sferi interesa.
Na posljetku tu je i udruga AUV za koju vidim da ima slican projekt.
Raspravljanje nije samo po sebi gubitak vremena ali ako mislis ostvariti neki projekt, a 5 godina provedes samo raspravljajuci po meni je da se malo zapitas. Ocito je da ova udruga ili ne funkcionira, jer nije ostvareno nista ili ja imam krivu percepciju udruga.
Nema se love, rastrakni smo... Za 300kn mozes puknuti hidrometeoroloski balon. Da je svako izdvojio 10 kn mjesecno, ne vise na vas 5 u 5 godina to je 3000kn.
Ocito je da vidite ovu HSA kao neku zlatnu udrugu, ali to je samo udruga. Za 300 kn mos sutra otvoriti neku novu udrugu. Ne kuzim zasto su ljudi koji ocito imaju potencijala i pmaeti (namjerno cu izostaviti volje jer je to moguci razlog) zapeli u ovakvoj udruzi?
Ili je to mozda dobar izgovor za ne prihvatiti se malo rada i odgovornosti? |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: ned vel 14, 2010 10:41 pm Naslov: |
|
|
| A kada se previše puta opečete, onda pušete i na hladno. Znam za studij aeronautike i projekte u sklopu Euroavie, sada valjda se nešto i mijenja nabolje, ne znam. Mene osobno već dosta dugo i sve više muči i problem egzistencije, jer su već poodavno prošli moji školski i studentski dani. A to često odvede u nekom posve različitom smjeru. E sada da radim na nekom projektu, preuzmem obveze, pa da moram prekidati zbog posla, bilo bi previše neodgovorno. Zapravo trenutno i radim na jednoj prezentaciji, pa mi je već to problem kako završiti bez ometanja i pritiska, a da ne govorim o nekoj pozitivnoj stimulaciji. ... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: uto vel 16, 2010 9:32 am Naslov: |
|
|
| Možete li detaljnije opisati taj kolegij svemirskih letjelica i tehnologija, koja se literatura koristi i koje se podteme obrađuju, tko su predavači i sl. ? |
|
| [Vrh] |
|
 |
Vedran
|
Postano: uto vel 16, 2010 9:53 am Naslov: |
|
|
Nisam ga jos imao tako da ne mogu nista vise reci nego http://fsb.hr/index.php?&lang=hr .
Stvar nije toliko u samom kolegiju koliko u mogucnosti da se samo zadnje dvije god. prebaci negdje van i diplomira svemirske tehnologije.
Nije mi jasno na sta ste se opekli ?
Samo ti si se Pol javio na ovaj post. Sta je sa ostalima? |
|
| [Vrh] |
|
 |
VOX

|
Postano: uto vel 16, 2010 11:53 am Naslov: |
|
|
Evo da se i ja javim pošto nisam odmah uočio ovu raspravu. Mislim da dijelim isto mišljenje kao i Pol. Mislim da smo mi stara generacija ove udruge koja je ušla i u godine a i naši studentski dani su otkucali. Druga veoma bitna stvar koju moramo priznati svi živimo od danas do sutra na rubu egzistencije, poslove koje radimo i koji su slabo plaćeni bez obzira na završenu školu i znanje koje posjedujemo i koje na žalost ne iskorištavamo su jadni za spomenuti. Sad trenutno upisati fakultet i studirati bar za mene nije moguće iz više razloga a jedan je od njih je i obitelj koju imam a vjerujem i ostali. Mislim da smo svi upali u škripac s ovim vremenom koje nije na našoj strani. Jedna velika stvar na našim fakultetima koju sam zapazio je sama ne prilagođenost zapadnim fakultetima i načinu školovanja a strani fakulteti su skupi za naše standarde. Meni je drago Vedrane što si napisao ovaj post baš radi mladi generacija koje dolaze a mi ćemo sigurno ostati promatrači koji su imali jednu ideju onda kad je bila nezamisliva.
Evo jedan primjer ovog što sam naveo, a sudeći prema ovome članku mislim da ovako stanje je daleko od normalnosti.
http://www.24sata.hr/news/split-za-posao-spremacice-se-prijavilo-100-kandidata/159211/ _________________ Internacionalno Raketno Društvo
Zadnja promjena: VOX; sri vel 17, 2010 9:25 am; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: uto vel 16, 2010 5:06 pm Naslov: |
|
|
Baš sam tako mislio, kako je Vox napisao.
Astronautiku (i astronomiju) sam ozbiljnije počeo izučavati prije gotovo 15 godina, ali je problem što sam u tome bio gotovo posve sam i sa vrlo malo relevantne literature i pomoći sa strane. Ali imao sam golemi entuzijazam, koji unatoč svemu još uvijek nije u potpunosti potrošen. Cijena posvećivanja velike pažnje nečemu što većina ljudi sa strane gleda kao gubljenje vremena, zna biti velika u socijalnom, materijalnom i psihološkom pogledu.
No, vjerojatno prvi konkretni incident i neuspjeh dogodio se pri pokušaju osnivanja astronautičkog i raketnog kluba. Shvatio sam ako želim nešto postići biti će mi potrebna sveobuhvatno teorijsko i praktično znanje, jer nitko kod nas ne tolerira neuspjeh, a za uspjeh možete očekivati tek skromno priznanje. Donekle je stvar olakšana dolaskom interneta, no i tu se čovjek lako izgubi u šumi podataka i često površnih informacija.
Zato mislim da nije samo stvar u lansiranju balona ili rakete, potrebno je raditi na razvijanju čitavog sustava, koji očito mora obuhvatiti i širi društveno-ekonomski sistem, znanost, kulturu i td. ... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Vedran
|
Postano: uto vel 16, 2010 7:42 pm Naslov: |
|
|
Pa za pustiti hidrometeoroloski balon za pocetak ne moras zavrsiti fakultet niti biti tajkun za tako nesto skupiti u 5 godina.
Hrvatska je puna neshvacenih genija koji su za malo uspjeli ali eto, okolina, lova, nerazumjevanje, manjak inicjative, birokracija... Sve samo ne oni.
Dok sa druge strane imamo ljude koji otkrivaju extrasolarne planete, i dalje nemaju love, i dalje ih okolina ne razumje pa ih ne tangira.
Nit ja imam para, na faxu sam jedva sto se tice financija i imam izbora ili ga zavrsiti ili kukati kako nisam ja kriv.
Htio sam ovim postom trgnut malo ljude sa potencijalom ali ocito je ili prekasno ili sam vas i krivo procjenio. Nakraju je topic zavrsio sa opravdavanjem svakog sebe i drugog.
Iskreno meni je tako svejedno ocete li raditi nesto ili ne. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Miraculix

|
Postano: uto vel 16, 2010 8:33 pm Naslov: |
|
|
Evo ja sam isto danas tek uočio ovu raspravu. Nažalost u zadnje vrijeme je ovdje zatišje, pa ne navratim toliko često, ali drago mi je da se javio netko kao Vedran.
Glavni uzroci postepenog propadanja aktivnosti je najvjerojatnije, manjak interesa od strane vodstva udruge. Makar ne želim krivit nikoga, jer svatko ima valjda svoje razloge, ali bez barem nekakvog entuzijazma sa strane osnivača, stvari izgledaju žalosno. Drugi i vjerojatno najveći problem je raštrkanost. Znam da je ovo opet ništa drugo, nego još jedno opravdavanje, ali nije da se ne radi baš ništa. Kolega Pol radi već duže vrijeme rad o balonima ukoliko se ne varam, i njegovo znanje i podaci bit će vjerojatno od prilične koristi kad budu završeni.
Ja sam se u zadnjih nekoliko mjeseci bavio izradom stranicu o osnovama kemije, koju će kasnije nadopuniti stranica isključivo eksperimentalne tematike, u kojem će velik naglasak biti na različitim krutim raketnim gorivima i drugim kemijskim aspektima svemirske tehnologije. Do ljeta bi eksperimentalni dio trebao biti online.
Siguran sam da su i drugi članovi nastavili barem sa daljnjim obrazovanjem, ako ne i sa konkretnim projektima.
Nije naravno idealno, s obzirom kojih je sve planova bilo, ali nije da je sve izgubljeno. _________________ Zanima vas kemija?
Zadnja promjena: Miraculix; uto vel 16, 2010 9:09 pm; ukupno mijenjano 1 put. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: uto vel 16, 2010 8:50 pm Naslov: |
|
|
Što se tiče balona, stvari su ipak malo kompliciranije:
1.) Nije riječ o običnom gumenom balonu koji se puni običnim zrakom, nego se radi o meterološkom ili znanstvenom balonu koji je potrebno naručiti iz inozemstva (SAD-a), a koliko sam informiran za to je potrebna i dozvola.
2.) Drugi problem je plin, koje prodaje specijalizirano poduzeće (doduše u Puli i Zagrebu) i pri čemu treba zadovoljavati neke sigurnosne standarde i naučiti rukovati spremnicima i postupkom punjenja i otpuštanja balona. Hoće li nam oni to tek tako prepustiti i tko će nas uopće uputiti u sve to do danas nisam doznao ?
3.) Potrebno je razviti i testirati modul sa opremom i padobranom, te organizirati sutav i sredstva za praćenje.
4.) Potrebno je dobiti dozvolu i najaviti let kontroli zračnog prometa, a prethodno naravno pronaći i odgovarajuće uzletište te više puta okupiti raštrkanu ekipu na jednom mjestu.
5.) Ostalo.
Samo naprijed što se tiče studiranja, nema obeshrabrivanja, a ako bude imalo prilika u budućnosti možda se ipak nešto od ovog i uspije ostvariti.
Što se tiče nerazumijevanja mislim da bi se i to moglo jednog dana riješiti ako se problematici pristupi sustavno, jer recimo javnost nema preglednog uvida u problematiku, nego se sve sagledava po principu nerazumljive "crne kutije", u koju nešto ulazi i izlazi, a ne vidi se logika procesa koji se dešava u njoj, te s obzirom da nema neposredne materijalne koristi nije zanimljiva poput primjerice nekog tko se obogatio na prodaji kikrikija ili glancanju cipela na ulici.
Prošle godine otkako sam bez posla počeo sam malo više proučavati računalstvo i programiranje, dijelom i kako bi lakše pronašao posao, a posljednjih 4-5 mjeseci radim na power-point prezentaciji "Put u svemir", koja je pri kraju i koju ću poslati i adminu (ako uspijem stupiti u kontakt) da ga stavi na stranice HSA. Rad o balonima je na čekanju, ali sam već prikupio i proučio dosta materijala za pisanje jednog baznog rada, kao i dio materijala za nastavak radova o raketama.
No to će morati pričekati dok ne riješim pitanje posla, pa vidim koliko će mi preostati vremena, jer sve i da počnem raditi onda se previše zadubim u to i zapustim pitanje svih pitanja (egzistencije), pa se onda izlažem pogibelji. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Vedran
|
Postano: sri vel 17, 2010 10:27 am Naslov: |
|
|
Pol radi na balonima? 5 godina za balon je stvarno duze vrijeme da se covijek nebi ni informirao. Necu raditi vas posao jer me to ne zanima ali..
1) Ozbiljno nije rijec o djecem gumenom balonu? Da rijec je o latex
balonu koj kosta nepunih 50$ sa shippingom i nije potrebna nikakva
fantomska dozvola za imati latex balon. Provjereno
2) Taj balon se da napuniti za niti 300 kn sa VODIKOM. Gdje? Nije moje
da vam kazem ako niste sami uspjeli doznat. Za punjenje helijem nije
potrebna nikakva posebna dozvola. Provjereno.
3) ovisi samo o volji. Danas elektronika nije toliko skupa a ako ti to ne ide
od ruke nego te vise zanimaju podaci i "znanstveni" dio ,hvala Bogu
ima vec gotovih takvih stvari za ne tako velike novce. Zivimo u dobu
ebaya. Sustav za pracenje kosta 500kn za prvu ruku i svaki ga tukac
zna koristiti.
4) Nije. Neznam od kud ti ta informacija ali je jednostavno netocna.
Bas neznam od kud ti takva informacija ali je 100% izisljena. Provjerio.
5) Sta ostalo?
Ko sto rekoh nije mi u interesu raditi vas posao nit vas mislim navoditi ali realno je puknuti taj balon za 2500 kn sa svom elektronikom kupljenom ready to use.
Drugi put prije nego krenes navoditi tako argumente se bar malo informiraj jer ovako ispada smijesno.
Kao da je lansiranje balona visa znanost. Tim stavom nebi dosli do Amerike kamo li do Mjeseca.
Gle ljudi nije mi zao sto sam vam stavio sol na ranu jer mi je to bio i cilj ali se prepirati sa vama preko foruma ne mislim. Pogotovo ako mislite vrtiti stalno iste argumente, nepostojece argumente a ne potraziti malo krivicu u sebi.
Sto se mene tice ja sam sa postanjem gotov.
Za sve ostale koji bi ipak nesto radili. Potrazite si neku drugu udrugu. |
|
| [Vrh] |
|
 |
VOX

|
Postano: sri vel 17, 2010 11:31 am Naslov: |
|
|
| Vedran je napisao/la: | Pol radi na balonima? 5 godina za balon je stvarno duze vrijeme da se covijek nebi ni informirao. Necu raditi vas posao jer me to ne zanima ali..
1) Ozbiljno nije rijec o djecem gumenom balonu? Da rijec je o latex
balonu koj kosta nepunih 50$ sa shippingom i nije potrebna nikakva
fantomska dozvola za imati latex balon. Provjereno
2) Taj balon se da napuniti za niti 300 kn sa VODIKOM. Gdje? Nije moje
da vam kazem ako niste sami uspjeli doznat. Za punjenje helijem nije
potrebna nikakva posebna dozvola. Provjereno.
3) ovisi samo o volji. Danas elektronika nije toliko skupa a ako ti to ne ide
od ruke nego te vise zanimaju podaci i "znanstveni" dio ,hvala Bogu
ima vec gotovih takvih stvari za ne tako velike novce. Zivimo u dobu
ebaya. Sustav za pracenje kosta 500kn za prvu ruku i svaki ga tukac
zna koristiti.
4) Nije. Neznam od kud ti ta informacija ali je jednostavno netocna.
Bas neznam od kud ti takva informacija ali je 100% izisljena. Provjerio.
5) Sta ostalo?
Ko sto rekoh nije mi u interesu raditi vas posao nit vas mislim navoditi ali realno je puknuti taj balon za 2500 kn sa svom elektronikom kupljenom ready to use.
Drugi put prije nego krenes navoditi tako argumente se bar malo informiraj jer ovako ispada smijesno.
Kao da je lansiranje balona visa znanost. Tim stavom nebi dosli do Amerike kamo li do Mjeseca.
Gle ljudi nije mi zao sto sam vam stavio sol na ranu jer mi je to bio i cilj ali se prepirati sa vama preko foruma ne mislim. Pogotovo ako mislite vrtiti stalno iste argumente, nepostojece argumente a ne potraziti malo krivicu u sebi.
Sto se mene tice ja sam sa postanjem gotov.
Za sve ostale koji bi ipak nesto radili. Potrazite si neku drugu udrugu. |
Ako si došao stavljat sol nekome na ranu bolje i da nisi jer sa tim nisi ništa postigao, brzo si odo svoj cilj. Što se tiče Pola njega jako dobro poznajem i on se trudi za razliku od onih koji samo dođu ovdje na forum i nekoga blate. Kažem postigni više pa onda dođi ovdje pa onda nekome govori nešto pa ti skidam kapu. A kriviti jednu osobu radi neuspjeha jedne udruge u kojoj još ima članova je besmisleno. Što se tiče balona Pol je precizno argumentirao kako i šta, a glupo je napraviti nešto i to sve upropastiti ili dovesti na ivicu propasti jer iskreno nitko se nije susreo s tim i ne treba olako stvari shvaćati i nekog podcjenjivati. Vjeruj da nije sve tako lako kako misliš a bilo je takvih projekata i u drugim udrugama pa su završili izgubljenim sondama jer su tako gledali na stvari baš kao ti. _________________ Internacionalno Raketno Društvo |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: sri vel 17, 2010 2:06 pm Naslov: |
|
|
Da, moguće je ići i lakšim zaobilaznim putem, no na taj način teško da se može izgraditi pouzdan i svrsishodan sustav. Moguće je lansirati i bez dozvole, no samo za vrlo lagane terete ili bez tereta (ima napisano u Zakonu). Međutim, u svakom slučaju, niti jednom pilotu ne bilo drago da naleti na višemetarski balon sa nekakvom sondom zbog kojeg mora skretati s kursa ili ne daj bože da uleti u motor, samo bi postali problem društva kojeg bi se ono vrlo rado željelo riješiti.
Kada bi imali bolje uvjete i škole, onda bi tih 5 godina sigurno znali i bolje iskoristiti. Pogledajte samo pionire astronautike, oni su radili u (mnogo pogleda) sličnim uvjetima i do konca svog života tek uspjeli napraviti baznu literaturu i početničke rakete. Je li to bilo pametno utrošeno vrijeme ?
Što se tiče kupovine i sklapanja gotovih modela, to možda nije loša ideja, no glavni cilj bi ipak mislim trebao biti što više tehnologije izraditi i razumijevati sami, pa ako je moguće i sam balon (u ovom slučaju). To može onda značajno povećati održivost projekata. U svakom slučaju prvo treba napraviti nekakvu analizu i plan, temeljen na dovoljno pouzdanim informacijama i saznanjima. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Koki007

|
Postano: uto ožu 16, 2010 9:00 am Naslov: |
|
|
| Vedran je napisao/la: | Raspravljanje nije samo po sebi gubitak vremena ali ako mislis ostvariti neki projekt, a 5 godina provedes samo raspravljajuci po meni je da se malo zapitas.
Ocito je da ova udruga ili ne funkcionira, jer nije ostvareno nista ili ja imam krivu percepciju udruga. |
Tocnije ova udruga vise ne postoji, osim na papiru. Mi nismo udruga niti smo kad bili, samo smo piskarala na ovom forumu isto kao i ti, dosli smo na forum i pisali. Clanovi udruge ni ne mozemo postati zbog otpora admina/glavno i jedinog u udruzi, osim "neprijateljskim" preuzimanjem, odnosno prijavom udruge drzavnim tijelima.
I nema nas bas 5 god, osim ako mislis na postojanje udruge koja vise ne postoji, mi piskarala smo dosli na na ove forume pred par god, probali pokrenuti ovaj portal ali sam ja osobno odustao od toga zbog otpora admina...
| Citat: | | Nema se love, rastrakni smo... Za 300kn mozes puknuti hidrometeoroloski balon. Da je svako izdvojio 10 kn mjesecno, ne vise na vas 5 u 5 godina to je 3000kn. |
Da mogli smo, kupiti, naci se jedan dan u godini, puknuti balon i okrenuti se otic nazad doma.. i sta imamo od toga?
Nije bas poanta u samom pustanju balona (barem meni ne) nego o pokretanju i ponovnom organiziranju ove udruge ali to ocitno nije moguce pod ovim imenom i ne moze se nastaviti s ovim sto se vec ima nego se mora ispocetka...
Ja samo htio ponovo oziviti portal, buduci da sam u to doba mislio pisati blog o novostima i dogajima na temu svemirskih istrazivanja mislio sam da bi bilo korisnije onda pisati ovdje pa da se ozivi ovaj portal. No ovdje sam naisao na admina koji kaze da nema vremena za ovaj portal, ali niti ne zeli kontrolu portala i foruma dati drugima koji imaju vremena i volje, ili su barem imali. Njegovo rijesenje je bilo da jedino mozemo clanke pisati i to tako da clanke saljemo u interni CMS za clanke pa ce ih on odobriti kada ce nac vremena.
Na bilo kakvi zahtjev sto se tice portala ili foruma nisam dobio niti odgovor, pa tako mozes na portalu vidjeti najave stare 5 godina, anketu staru nekoliko godina, cak je i preimenovanje ili dodavanje novog pdf-a na ovom forumu nepremostiv problem za njega, ali svjedno ne zeli dati drugima da ureduju ovaj portal. Ne hvala, tu definitivno necu trosit svoje slobodno vrijeme. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Koki007

|
Postano: uto ožu 16, 2010 9:10 am Naslov: |
|
|
BTW vidim da neki jos pisu neke clanke i radove (i da se vec 20 dana ceka da admin postavi, ako uopce vise provjerava ovaj portal)
Ja bi vam toplo preporucio da otvorite svoj portal i tamo stavljate svoje radove. Pretplata za web hosting neke stranice dode par stotina kuna mjesecno sto stvarno nije puno.
Ja vam mogu na novi portal postaviti CMS i forum. U biti moze se za pocetak sve napraviti na besplatnom hostingu (kojih ima dovoljno) da se sve poslozi i vidi da li svi imaju volje za to, pa ako ce funkcionirati uzme se onaj spomenuti ozbiljniji hosting i registrira neka top domena.
Ja vise nemam toliko vremena koliko sam nekada imao ali toliko mogu napraviti.... i tu i tamo staviti neku novost na portal buduci da pratim to podrucje. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Miraculix

|
Postano: uto ožu 16, 2010 2:06 pm Naslov: |
|
|
Pozdrav Koki.
Drago mi je da si i ti poceo nesto poduzimat, jer ovo ovdje vise ocito nema smisla. Trenutno ima jedva kojih 4-5 clanova koji su donekle aktivni ovdje, ali tih nekoliko (ukljucujuci mene) je nastavilo radit svejedno na svojim radovima, tako da se ima materijala vjerojatno, a i znanja sigurno vise nego sto se imalo zadnji put kad je ovaj forum bio nesto aktivniji.
Ja sam odavno isto prestao ovdje slati/objavljivati bilo kakve radove. Sve sto sam ovdje objavio (o raketnim gorivima i drugim temama) sam skupio na hrpu zajedno s ostalim radovima, te polako uredjujem. Dok bude gotovo, dodat cu taj eksperimentalni dio postojecoj stranici koja se (za sad) tice teoretske strane kemije. A sto se ovog foruma i stranice opcenito tice, mislim, dovoljno govori cinjenica da moj clanak o Merkuru objavljen prije dvije i pol godine jos uvijek slovi kao "novo".
I na kraju krajeva, iako je sav taj sadrzaj kojeg ocito svi gradimo (svaki u svojem podrucju interesa) koristan, time nismo rijesili siru problematiku organizacije. O tome bi isto trebalo razmisliti. Osobno ne vidim trenutno nikakvo drugo rjesenje nego regionalnu raspodjelu i organizaciju. _________________ Zanima vas kemija? |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: uto ožu 16, 2010 6:08 pm Naslov: |
|
|
U svakom slučaju ako ne košta (gotovo) ništa i ne oduzima mnogo vremena vrijedi pokušati, pa možda nešto i naučiti iz toga, to nam je uz rješavanje egzistencijalnih pitanja, pretpostavljam svima zajednički prioritet. ...
Usput jeste li uočili najnoviji članak ESA-e http://www.esa.int/esaCP/SEMPJQ9KF6G_index_0.html o novom ekološki prihvatljivijem raketnom gorivu koje bi trebalo zamijeniti Hidrazin. Možda prijevod ovog članka ne bi bio loš za novu stranicu. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Pol

|
Postano: sri ožu 17, 2010 10:46 am Naslov: |
|
|
Prebacio sam odgovor iz PM-a Kokiju007 u ovaj post, jer mi se čini bitnim za cjelokupnu raspravu. Ako ima primjedbi obrisati ću ga.
Mislio sam reći da je izrada stranica dobra prilika za vježbanje html-a i php-a, a ako nismo vješti u tome onda nema niti smisla tražiti takve ovlasti. Pogledao sam strukturu HSA stranica i ona je za mene još suviše složena jer sam tek početnik, ali nešto jednostavno sa dva prozora (left i main) isto ne bi bilo loše.
Meni se dizajn HSA stranica dosta sviđa, kao i sama ideja o jednoj Hrvatskoj Svemirskoj Agenciji. U tom smislu, bilo bi dobro promisliti kako će se ta nova stranica zvati i kojom će se tematikom baviti, hoće li imati domenu .hr ili .com, i td.
Druga je mogućnost da svatko piše o onome što ga zanima, pa da se onda kasnije definira opći smjer i uži ciljevi, dakle zanimaju li nas i dalje rakete, baloni i mikrosateliti, integracija u ESA-u, formiranje službene svemirske agencije i sl.
Treća mogućnost bi bila da kao što je rekao Vedran odemo u neku drugu udrugu i tamo pišemo članke i iznosimo svoje ideje. Posebno što nemamo više toliko mnogo ni entuzijazma ni vremena, kao nekoć.
Osobno sam bio u kraćem kontaktu sa AUV (Astronautika.com) i oni su mi odmah htjeli dodijeliti funkciju voditelja Edukacije, ali odbio sam to jer mi se čini da je njima u prvom planu promocija i pronalazak ljudi koji će (volonterski) odraditi taj posao, umjesto prvo sve napraviti (u skladu s mogućnostima i problemima članova) pa se onda promovirati i preuzimati obaveze. Iako shvaćam da je potrebno pronaći načina za stimulaciju javnosti i države da krene u aerospace i edukativne projekte, a možda bih se i ja upustio u jednu takvu "avanturu" kada bih imao više znanja i iskustva. Također ne sviđa mi se što gotovo nikada ne navode izvore materijala i slika za svoje radove. ...
Evo opisa njihovih glavnih projekata na str. 37-43 (Hrvatski svemirski program):
http://www.m-111.org/files/2009/16/M111-16.pdf |
|
| [Vrh] |
|
 |
Nikola

|
Postano: sri ožu 17, 2010 5:35 pm Naslov: |
|
|
| Što se tiče web stranice HSA-e izgled je super jedino što bi moglo stavljati nove tekstove, nove zanimljivosti ili nešto treće. |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|